13 Aralık 2016 Salı

Pizza Tarifi ( Tam Buğday Unundan)

Merhaba 
Benim oğlanlar pizzayı çok severler. Nereye gitsek pizza yemek istiyorlar. haftada bir baktım ki pizza yeniliyor. Dedim ki bu böyle olmaz başladım evde kendim yapmaya sonra neden tam buğday ununu kullanıp daha sağlıklı pizzalar yapmıyorum ki diye düşündüm ve inanın harika pizzalar oldu sizlere sırasıyla tam buğday unu ile yapılmış pizza hamuru, pizza sosunu ve pizza yapımını anlatacağım. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun.

Pizza Hamuru Malzemeler:

·        750 gr tam buğday unu
·        2 su bardağı su (oda sıcaklığında)
·        20 gr  kuru maya (2 paket)
·        20 gr. tuz
·        20 gr. toz şeker
·        1 adet yumurta
·        50 gr zeytinyağı
·        Yarım çay bardağı ılık süt
Hamurun Yapılışı
1.     Süt ve mayayı karıştırın, 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
2.     Un, şeker ve tuzu bir kapta karıştırın.
3.     Un karışımının üzerine süt maya karışımını, yumurtayı ve zeytin yağını ilave ederek tahta kaşıkla karıştırın.
4.     Suyu azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin.
5.     Yapışkan bir kıvam alan hamuru elle yoğurmaya başlayın. 
6.     Ele ve kaba yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar hamuru yoğurmaya devam edin.
7.     Toparlanan hamurun üzerine bir bez ya da streç film örterek 1 saat kadar dinlendirin.
8.     Dinlendirdiğiniz hamuru hafifçe yoğurun ve gazını alın.
9.     8 porsiyona bölerek elinizde yuvarlayın ve unladığınız tezgahta yaklaşık 20 dakika mayalanmaya bırakın.

Pizza Sosu :
1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası 
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay kasığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı zeytin yağı

Yapılışı:
  1. Tüm malzemeleri karıştırınız karışımın homojen ve akışkan olması önemlidir.
Pizza Garnitürü:
·        Rende mozarella peyniri yoksa dil peyniri
·        Sucuk veya salam
·        Kaşar   
Siz damak tadınıza göre istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz.



1.     Mayalanan hamurları unladığınız tezgahta istediğiniz incelikte ve büyüklükte açın.
2.     Fırını önceden 250 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Pizza taşı kullanacaksanız 45 dakika öncesinden taş ile birlikte ısıtmaya başlayın (yani pizza taşı fırının içinde olsun).
3.      Fırın tepsisi kullanacaksanız boş tepsi içinde gerekli sıcaklığa gelinceye kadar ısınsın ve içinden çıkarmayın.
4.     Kullanacağınız fırın tepsisine ya da taşa hamurun yapışmaması için varsa ince irmik yoksa mısır unu veya galeta unu serpin.
5.     Açtığınız hamura pizza sosunu sürün, önce kullanacağınız  mozerella peynirini veya dil peynirini sonra da diğer malzemeleri serpin.
6.     En üste rendelenmiş taze kaşarı serpin
7.     Pizza taşında ortalama 6-8 dakika arası pişirin. (Fırın tepsisinde süre yaklaşık 10 dakikaya kadar çıkıyor.) Sıcak servis yapın.




0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kez Tıklandım