16 Ocak 2013 Çarşamba

Kıymalı Biber Dolması


Merhabalar Herkese

Bu akşam Muhteşem Yüzyıl gecesi eminim çok kişi bu akşam Star Tv kitlenmiştir. Pargalı sizlere ömür
Yalnız sahneyi çok güzel çekmişler. Okan Yalabık rolünü çok iyi yapmış zaten bir oyuncu olarak çok beyenirdim Pargalı rolüyle ayrı bir beğenir oldum. 

Bu aralar çok iyi diziler başladı gibi 20 Dakika ve İntikam bunların başında geliyor. Bayan oyuncuların dışında erkek oyuncuların performansı çok iyi ancak reytingler dizilerin kaderlerini belirliyor. Eylül ayında bir çok iyi oyuncunun başarılı sayılacak yapıtları 3 aylarını doldurmadan bitti ben Balkan dizisini çok merak ediyordum ancak dizi 3 bölümden öteye geçemedi. 

Neyse diliyorum bu iki yeni dizi tutar. Aslında çok TV seyreden bir aile değiliz ama dizi sever bir ülkede yaşadığımız için iyi yapımların ekranlarda olması beni de mutlu ediyor.

İşte Tarifim:

Malzemeler:

6 adet biber dolması
Orta boy soğan
Bir su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
250 gr kıyma
yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
2 adet domates

Hazırlanışı:

İç malzeme için önce soğanları rendeledim.
Pirinç ve Bulgur güzelce yıkandıktan sonra soğanların üzerine ilave edildi
Kıyma, tuz, salça ve baharatlarda eklendikten sonra güzelce karıştırılır.
sonra iç malzeme biberlerin içerisine doldurulur.
Biberlerin üstünde biraz boşluk bırakılır 
Biberlerin üstüne domatesler konulur ve tencereye sırayla dizilir.
Tencereye konulmadan önce biberler yanlarından bıçakla delinir
Bir yandan su, domates salçası, zeytin yağ ve 2 çay kaşığı tuz kullanılarak sulu sosu hazırlanır.
dolmaların yarısından biraz daha yukarıda olacak şekilde bu sulu sos tencereye eklenir.
Orta ateşte 30 dk pişirilir. 
Sıcak olarak servis yapınız.
Afiyet olsun



Bazı Küçük İp Uçları:

Çorba çok tuzluysa
- Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için üzülmeyin. Bunu telafi etmenin birkaç yolu vardır.
- Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir.
- Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın.
- Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.


Dibi tutan tencereler
Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.

Domatesler taze kalsın
Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Dondurucudaki etlerin yapışmaması için
Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.

Hamur işlerini servis etmeden önce
Fırından çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz kesip servis yaparsanız içi hamur kalır ve tadında bir acılık hissedilir.

Izgaraları temizlerken:
Fırın ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz. Üzerinde çabucak kuruyup kalan lekeler ne kadar sıcak su altında tutarsanız tutun çıkmayabilir. Bu durumda sünger taşıyla ızgarayı iyice ovun. Lekeden eser kalmayacaktır.

Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin kararmalarım önlemek için
Limonla ovun.

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kez Tıklandım

E-mailime kaydol